Yleistä akitasta

Koulutus ja harrastaminen

Nykyisin akita on pääsääntöisesti seurakoira, mutta oikein motivoituna sen kanssa voi myös harrastaa kaikenlaista. Koulutuksessa on kuitenkin hyvä huomioida, että akita kyllästyy toistoon helposti, joten koulutushetkien on hyvä olla monipuolisia ja vaihtelevia. Koulutuksessa on myös hyvä käyttää oveluutta, sillä akita suostuu yhteistyöhön yleensä vain kun kokee, että asiasta on hyötyä sille itselleen. Akitan päätä ei saa helposti käännettyä kun se jotain päättää, ja se on hyvä harrastuksienkin osalta huomioida. Tänään voi treeneissä mennä täydellisesti, mutta huomenna sitä ei välttämättä kiinnosta tippaakaan ;)

Akitoilla voi olla riistaviettiä ja se saattaa lähteä hyvin herkästi riistaa jäljestämään. Tästä syystä kaikkia akitoja ei välttämättä pysty pitämään irrallaan ja ne vaativat ulkoilemiseen aidatun alueen. Erityisesti nenän käyttöä vaativat tehtävät ovat usein akitan mieleen, joten esimerkiksi nosework tai verijälki voivat olla akitalle mieleisiä harrastuksia.

Akita pärjää ulkona säässä kuin säässä, joten siitä saa esimerkiksi myös oivallisen vaellustoverin. 

Ulkomuoto ja turkinhoito

Akita on ulkomuodoltaan suurikokoinen, ja näyttävä pystykorva. Sillä on kippura häntä, pystyt eteenpäin suuntautuneet korvat ja vahva rakenne. Vinot silmät ovat hyvin tunnusomaiset aasialaisille pystykorville.

Akitan turkki hylkii likaa, ja näin ollen vaatii pesua vain harvoin. Harjausta turkki vaatii käytännössä vain karvanlähtöaikaan, mutta tällöin koira kannattaa harjata läpi lähes päivittäin. Pitkäkarvainen versio saattaa vaatia ahkerampaa turkinhoitoa.

Vaikka akitalla on kaksinkertainen turkki, se ei kuitenkaan ole arktinen pystykorva, joten se vaatii ulkona asuessaan eristetyn kopin. Vaikka akita onkin hyvin itsenäinen rotu, en silti suosittele sitä pelkästään ulkokoiraksi seurallisen laumasidonnaisen luonteensa vuosi. 

Väriltään akita on yleensä punainen kellanruskea, brindle (juovikas), sesam (punainen kellanruskea, jossa mustat karvankärjet) tai valkoinen. Kaikissa paitsi valkoisessa värissä tulee olla "urajiro", eli valkosävyistä karvaa kuonon sivuilla, poskissa, leuan ja kaulan alapuolella, rinnassa, vatsassa, hännä alapuolella ja raajojen sisäpuolella.

Luonne

Käytökseltään akita on rauhallinen ja hillitty ja antaa itsestään ylvään kuvan. Akita suhtautuu yleensä vieraisiin ihmisiin joko pidättyvän ystävällisesti tai valikoivan epäluuloisesti. Omia ihmisiä kohtaan akita on kuitenkin äärimmäisen lempeä ja uskollinen. Se on vahvatahoinen ja oman arvonsa tunteva koira, jolla ei juuri ole miellyttämishalua, joten se vaatii osaavan, johdonmukaisen ja oikeudenmukaisen omistajan. Akita on kuitenkin pohjimmiltaan todella herkkä ja muistaa kokemansa vääryyden pitkään, niinpä sen kouluttamisessa ei voi käyttää kovakouraisia otteita. Väärin kohdellun koiran kanssa voi joutua todellisiin ongelmiin. 

Akitat ovat yleensä hyvin hiljaisia ja se saattaa jopa ennemmin ulvoa kuin haukkua. Se kuitenkin käyttää ääntään tarvittaessa.

Akita on laumakeskeinen rotu, eikä se välttämättä siedä lainkaan vieraita koiria. Se on toisia koiria kohtaan hyvin dominoiva ja pyrkii usein alistamaan muut koirat. Jos siis etsit koirapuistokoiraa, suosittelen suosiolla kääntymään muun rodun puoleen, sillä todennäköisesti kukaan kasvattaja ei voi luvata, että juuri sinulle myyty pentu tulisi myöhemmällä iällä toimeen vieraiden koirien kanssa. Oman lauman koirien kanssa ne tulevat kuitenkin yleensä hyvin toimeen.

Terveys

Kuten oikeastaan kaikilla koiraroduilla, myös akitoilla on omat terveysongelmansa. Akitoilla esiintyy autoimmuunisairauksia SA:ta (Sebaceous Adenitis) tai VKH:ta (Vogt-Koyanagi-Harada kaltainen syndrooma / Uveodermatologinen syndrooma, UDS). Näiden sairauksien kantajia tai sairastavia koiria ei tule käyttää jalostukseen.

Rodussa esiintyy myös hammaskiilteen kehityshäiriötä (AI - Amologenesis Imperfecta). Kyseessä on perinnöllinen hammassairaus, jossa kiilteen muodostus tai rakenne on epänormaalia. Sairauteen on kehitetty geenitesti, jonka avulla voidaan selvittää onko koira terve, kantaja vai sairastunut. Vähintään jalostukseen käytettävät koirat on hyvä testata sairauden varalta.  

Akitoilla esiintyy myös jonkin verran epilepsiaa, iho-ongelmia (atopia), silmäsairauksia, luusto-ongelmia ja allergiaa. Akitat kuuluvat PEVISA-ohjelmaan, ja astutushetkellä on oltava : 

  • Lonkkakuvauslausunto (raja-arvo C)
  • Voimassa oleva silmätarkastuslausunto

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita